четверг, 22 марта 2012 г.

Як винайшли дзеркало?


У давні часи, коли ще не винайшли дзеркальне скло, як дзеркало використовувалося досконально відполіроване золото, камінь, срібло, мідь, метали і гірський кришталь. Але найбільшою популярністю користувалися диски з металу, відшліфовані до дзеркального блиску з одного боку, і з іншого оброблені різними прикрасами.

У Європі до середини 12 століття з’явилися перші скляні дзеркала, які виготовлялися в такий спосіб. У посудину або ємність через спеціальну трубку вливалося розплавлене олово, яке рівним шаром розтікається по поверхні скла. Увігнуті шматки дзеркала спотворювали зображення, хоча саме дзеркало було чистим і яскравим.

Плоске дзеркало з’явилося в 1500 році, створено воно братами Андрео Доменіко на острові Мурано. Вони розрізали по довжині гарячий скляний циліндр і розкатали на мідній стільниці дві половинки, отримавши при цьому дзеркальне плоске полотно, яке не спотворювало зображення. Французи взяли основу методики виготовлення дзеркал муранськім майстрами, тільки трохи спростили її і вдосконалили. Розплавлене скло, яке знаходилося в плавильному горщику, відразу виливалося на підготовлену рівну поверхню і далі розкочувалося.

У місті Нюрнберг в 1773 році був відкритий цех з виготовлення дзеркал. Починаючи з цього часу виробництво дзеркал, стає значущою галуззю європейського ремесла. Першою країною, яка видавала патенти на винаходи дзеркал, стала Венеція. Сьогодні дзеркало – це не розкіш, а звичайний елемент інтер’єру.

Джерело: takcikavo.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий